Przepis na płatki ryżowe z jabłkiem

28 marca 2016
Przepis na płatki ryżowe z jabłkiem

Ten przepis odkryłam jakiś czas temu. To pyszna alternatywa tradycyjnych płatków, którą można szybko ugotować na śniadanie. Recepturę można modyfikować w zależności od swoich upodobań. Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej „Smaczne kuchnia bez glutenu”.

 

SKŁADNIKI:

 

przepisy bezglutenowe dla biegaczy

  • płatki ryżowe (chociaż pierwotnie jest to kleik ryżowy)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • pół szklanki wody
  • cynamon
  • rodzynki

W oryginalnym przepisie można dodać 2 łyżki jogurtu, jednak ja nie toleruję laktozy, więc ominęłam ten element. Myślę, że trochę mleka bez laktozy będzie równie dobrze smakować.

 

PRZYGOTOWANIE:

 

W pierwszej kolejności trzeba obrać jabłka i zetrzeć je na tarce. Najlepiej wykorzystać do tego część z małymi oczkami. W tym czasie należy zagotować w garnuszku wodę z cukrem. Jak już się rozpuści, dodajemy jabłka i płatki ryżowe. Ilość zależy od nas, jednak myślę, że starczą 3 czy 4 łyżki. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Kiedy „masa” będzie gotowa, przerzucamy danie do miseczki. Bazując na oryginalnym przepisie teraz dodajemy jogurt naturalny. Ja dodatkowo posypałam wszystko cynamonem i dodałam rodzynek.

Smacznego:)

2 Responses to Przepis na płatki ryżowe z jabłkiem