Przepis na lasagne z cukinii

Przepis na lasagne z cukinii

Dawno nie było na blogu żadnego przepisu, więc postanowiłam przybliżyć ostatnio zrobiony przeze mnie obiad. Ja wybieram zazwyczaj dania, które są dobre i szybko się je robi. Ten przepis znalazłam w jakieś gazecie, ale zmodyfikowałam go pod własny smak. Przygotowanie lasagne z cukinią trwa około godziny.

Składniki:cukinia-waciwoci-wartoci-odywcze-witaminy-i-dietetyczne-przepisy-870x400

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego
  • ok. 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cukinie
  • 75 g pieczarek
  • parmezan

Wykonanie:

Po pierwsze, rozgrzej patelnie, podsmaż cebulkę i czosnek. Do tego dodajemy przyprawy. Ja użyłam bazylię, rozmaryn i oregano. Można dodać gałkę muszkatołową lub cynamon, wtedy danie będzie mieć bardziej korzenny smak. Osobiście nie lubię takie posmaku. Wszystko trzeba dobrze wymieszać, a potem dodać mięso około 10 min. Kiedy zbrązowieje, dodajemy pomidory. Całość doprawiam solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut.

Później pokrój pieczarki w plasterki, a cukinie w długie pasy. Naszykuj naczynie żaroodporne. Teraz przychodzi czas na układankę 🙂 Na zmianę kładziemy cukinię, mięso i pieczarki. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów. Całość posyp parmezanem. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 ‚C i wstaw na 20 min.

przepisy dla biegaczy

przepisy dla biegaczy

lasagne z cukinii

Na koniec kilka informacji, dlaczego warto zakochać się w cukinii. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Co jeszcze? To cudowne warzywo odkwasza organizm, jak również dobrze wpływa na proces trawienia. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Smacznego!

11 Responses to Przepis na lasagne z cukinii