Szybki obiad – kurczak ze szpinakiem

13 października 2016
Szybki obiad – kurczak ze szpinakiem

Ostatnio przeglądałam blogi kulinarne i książki kucharskie w poszukiwaniu przepisu na szybki obiad. Propozycji było mnóstwo, ale mnie interesują tylko te łatwe, które mogę zrobić w maksymalnie godzinę. W oczy rzucił mi się kurczak ze szpinakiem zawinięty w ciasto francuskie. Prawdziwa pychota!

Na początku chciałabym podkreślić, że kocham szpinak. Na szczęście nie jestem pokoleniem, które nie lubi go ze względu na traumatyczne przeżycia ze szkolnych stołówek. W znalezionym przepisie kurczak to dobre źródło białka, a dopełnione szpinakiem to bomba dobrych kalorii.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Liście szpinaku to skarbnica witaminy C, luteiny i beta karotenu oraz ogrom składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają właściwości antynowotworowe. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy, co dobrze działa na nasz serce. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo współdziała on z magnezem, co jest istotne z punktu widzenia sportowca. Dlatego warto poznać łatwe przepisy na dania ze szpinakiem. Oto jeden z moich ulubionych:

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • szpinak (może być mrożony)
  • feta
  • czosnek
  • opcjonalnie ciasto francuskie (wersja mniej fit)
  • masło / olej kokosowy
  • sól, pieprz, oregano, papryka i inne ulubione przyprawy.

Przygotowanie kurczaka ze szpinakiem:

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy rozmrożony bądź świeży szpinak. Kiedy będzie dobrze podgrzany, dodajemy czosnek rozdrobniony przez praskę. Następnie kroimy fetę na małe kawałki, dodajemy do szpinaku. Wszystko razem mieszamy, a na końcu (co jest ważne, bo szpinak inaczej będzie niesmaczny)doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

przepis na kurczaka ze szpinakiem

przepisy dla biegaczy

W piersi z kurczaka robimy nacięcie w postaci „kieszonki”. Posypujemy je ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, oregano itp.) Następnie powoli łyżeczką wkładamy do kurczaka szpinakowy farsz. Należy pamiętać, by nie przesadzić, bo inaczej pierś się rozleci.

kurczak dieta biegacza

Osobno na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Nacinamy je na brzegach po obu stronach. Można to danie zrobić w wersji bez ciasta, wtedy będzie bardziej fit. Mimo to uważam, że użycie tego ciasta to ciekawe i smaczne urozmaicenie. Po wypełnieniu kurczaka szpinakiem trzeba położyć go na cieście i zacząć oplatać go nim, jakbyśmy pletli warkocz. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i przekładamy na tackę z papierem do pieczenia.

dieta sportowca kurczak ze szpinakiem

Nasze danie powinno piec się w piekarniku rozgrzanym do 200′ przez około 40-45 minut. Potem delikatnie je wyjmujemy i podajemy udekorowane pomidorkami. Taka jedna pierś ze szpinakiem jest daniem, które można zrobić na romantyczna kolację, szybki obiad, ale też zapakować do pracy na lunch. Smacznego!

 

Inspiracja : http://www.popularne.pl/kurczak-w-ciescie/

5 Responses to Szybki obiad – kurczak ze szpinakiem