Ciasto z kaszy jaglanej

13 lutego 2017
Ciasto z kaszy jaglanej

Jutro święto zakochanych, czyli Walentynki, dlatego postanowiłam dodać szybki i łatwy przepis. Ciasto z kaszy jaglanej to idealne rozwiązanie, jeśli wasza druga połówka cierpi na alergie pokarmowe. Brak mąki, jajek i mleka powoduje, że na te słodką przyjemność skuszą się wszyscy!

W weekend byłam w odwiedzinach u mamy mojego chłopaka, gdzie po raz pierwszy spróbowałam wypieku z … kaszy. Można powiedzieć, że to taka wersja bezglutenowej szarlotki. Ucieszyłam się, że w końcu ktoś zatroszczył się o mój bardzo wybredny brzuszek. Nie jest żadną tajemnicą, że jestem ogromną fanką kaszy jaglanej. Jem ją najczęściej na śniadanie (polecam przepis na pyszną jaglankę). Ciekawym rozwiązaniem wydała mi się jej wersja deserowa. Ten niespotykany dla mnie smak, okazał się pozytywnym zaskoczeniem. Oto szybki i niewymagający niesamowitych umiejętności cukierniczych przepis na ciasto z kaszy jaglanej, który możecie zrobić na jutrzejsze święto waszej Walentynce.

ciasto z kaszy jaglanej przepis Sportowe Głodomory

Składniki:

  • ok. 400g. szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 kg słodkich, miękkich jabłek
  • 1/2 szklanki ksykitolu lub brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • prażone migdały do ozdoby
  • garść żurawiny

Przygotowanie:

Kasza jaglana ma lekko gorzkawy smak, dlatego chcąc się go pozbyć musimy przelać ją gorącą wodą. Następnie w garnku gotujemy wodę (tak mniej więcej na 1 szklankę kaszy – 2 szklanki wody). Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy kaszę. Bez mieszania gotujemy ją na małym ogniu przez około 15, aż będzie gęsta i sypka.

W międzyczasie ścieramy na tarce jabłka i mieszamy je z cynamonem oraz cukrem. Można tutaj dołożyć żurawinę,aby przełamać smak. Tortownicę smarujemy masłem. Wrzucamy kaszę (połowę). Potem dokładamy jabłkową masę i zasypujemy druga częścią kaszy. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (jeśli lubisz bardziej chrupkie to zostaw tak do 1h – ale uważaj, żeby się nie przesuszyło!). Pozostaw do ostygnięcia!

SMACZNEGO!

4 Responses to Ciasto z kaszy jaglanej