Saszetki z ciasta francuskiego i szpinaku

18 listopada 2017
Saszetki z ciasta francuskiego i szpinaku

Jeśli zastanawiasz się nad przekąską, która będzie zdrowa i łatwa w przygotowaniu, poznaj przepis na saszetki z ciasta francuskiego i szpinaku! Są banalnie proste, a na każdej imprezie znikają w mgnieniu oka. Dzięki tym chrupkim pysznością będziemy silni jak Papaj, a także zaoszczędzimy sporo czasu, by spokojnie się przygotować na przyjście znajomych.

Co będzie potrzebne ?

  • Ciasto francuskie
  • Szpinak (mrożony lub świeży)
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • Niebieska Feta
  • Jajko
  • suszone pomidory
  • masło
  • sól / pieprz

przepis na saszetki ze szpinakiem

Jak przygotować saszetki z ciasta francuskiego i szpinaku?

Farsz: na dużej patelni rozgrzewamy masło (około dużą łyżkę), wrzucamy szpinak i podsmażamy do uzyskania jednolitej zielonej masy. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i fetę. Wszystko łączymy ze sobą. Na koniec odrobinę doprawiamy (pamiętajmy, że feta jest sama w sobie dość słona) oraz dorzucamy ok. pół słoiczka pokrojonych suszonych pomidorów. Wszystkie składniki pozostawiamy do przestygnięcia.

Saszetki: kupione przez nas ciasto francuskie rozkładamy na równiej powierzchni. dzielimy je na równe kwadraciki. Następnie do każdego z nich wkładamy niedużą ilość farszu. Zamykamy saszetkę łącząc ze sobą przeciwne rogi ciasta. Powstałe paczuszki układamy na papierze do pieczenia, ułożonym na blasze (w szerokich odstępach). W miseczce obok rozbełtujemy jajko, a następnie smarujemy nim każdą saszetkę, by zarumieniły się podczas pieczenia.

Pieczenie: całość wkładamy do piekarnika (160′) na jakieś 20min – do zarumienienia kantów ciasta.

 

SASZETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM

PRAWDA, ŻE PROSTE? SMACZNEGO!

2 Responses to Saszetki z ciasta francuskiego i szpinaku