Chlebek bananowy – szybki przepis

26 lutego 2018
Chlebek bananowy – szybki przepis

Lubicie nowe przepisy? Oto pomysł na szybki i niesamowicie prosty przepis na chlebek bananowy bez jajek, mleka i białej mąki. Może śmiało zastąpić chleb oraz ciasto. Przepyszny słodki smak bez ogromu kalorii … w kilka minut. Przekonaj się jakie to proste!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki owsianej lub kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia(opcjonalnie)
  • odrobina sody (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka maku
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 1/3 szklanki cukru brązowego

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy razem: mąka, mak, proszek, cukier). Olej mieszamy z bananami i sokiem z cytryny. Łączymy wszystkie składniki razem z pokruszonymi orzechami (zostaw kilka do pokruszenia na wierzchu).

Przełóż ciasto do małej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Masę posyp resztą orzechów. Piecz 55-60 min w temperaturze 180′.

SMACZNEGO!

One Response to Chlebek bananowy – szybki przepis