Własny chleb z dżemem, czyli śniadanie biegacza.

Własny chleb z dżemem, czyli śniadanie biegacza.

Co je każdy biegacz przed biegiem? Oczywiście chleb z dżemem. Takie danie dodaje sił i pozwala węglowodanom szybko zasilić nasz organizm.  Śniadanie powinno być lekkie, ale bardzo pożywne. Najlepszy chleb i dżem to ten, który zrobimy samodzielnie. Zawsze myślałam, że to bardzo trudne. Do czasu. Ostatnio postanowiłam sama zabawić się w kucharkę i zrobiłam sama chleb.

Jak zrobić własny fit chlebek?

Składniki:

– Specjalna mieszanka ziaren

– 4 jajka (całe)

– płaska łyżeczka soli

– 50ml. oliwy z oliwek

Przepis jest bardzo prosty i każdy może sobie z nim poradzić. Wystarczy skomponowana już mieszanina ziaren, którą kupimy w sklepie, czyli ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni i nasiona sezamu. Można też sporządzić ją samemu, według własnych preferencji smakowych.

przepisy dla biegaczy

Wysypujemy wszystko do miski. Dodajemy cztery jajka – oczywiście od szczęśliwych kurek, płaską łyżeczkę soli oraz 50 ml. oliwy z oliwek, która zawiera substancje chemiczne zapobiegające chorobom nowotworowym, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Samo zdrowie. Następnie wszystko mieszamy. Kiedy składniki się połączą przenosimy masę do silikonowej formy. Najlepiej silikonowej, bo chleb nie będzie przywierać. Dzięki czemu łatwo wyjmiemy go na talerz.

zdrowa żywność

 

przepisy dla biegaczy

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 160′.  Potem wkładamy formę do środka na około 60 minut i … dzieje się magia! Po godzinie możemy wyjąć chlebek z piekarnika, by zostawić go na kilka chwil do ostygnięcia. W tym czasie można przygotować talerze i składniki na kanapkę lub pozmywać.

przepisy dla biegaczy

Teraz nasz wypiek jest gotowy!!! Wystarczy pokroić na drobne kromki i posmarować czym chcemy. Takie chleb to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją formę oraz nietolerujących gluten. Dzięki temu, że upieczemy go z samych ziaren, bez mąki, szybko nas nasyci i naładuje energią.

 

Jaki dżem wybrać?

przepisy bezglutenowe

Ja uwielbiam truskawki i jak większość mojej rodziny nie mogę się doczekać okresu, gdy można je kupić w każdym sklepie lub straganie.  Dżem firmy Owocowa Rozkosz, którym posmarowałam chlebek jest naturalny, bo widać dokładnie w nim owoce, a nie zmiksowaną masę lub niby kisiel 😉 W smaku, jak konfitura babuni. Naprawdę nie ma co narzekać. Smak truskawki przełamuje żeń – szeń, który zwiększa siłę mięśni i ogólną wydolność, a także poprawia zdolność koncentracji. Dlatego polecany jest biegaczom oraz innym sportowcom wytrzymałościowym.

przepisy dla biegaczy

Spróbowałam i mogę to potwierdzić. Połączenie sytej, ziarnistej kromki oraz truskawkowego dżemu może posilić nas na długie godziny treningu. To moje zdanie. Uwielbiam dżem truskawkowy, który nie składa się z samej „galaretki”, a owoców.

PS. Najlepsze jest to, że po zjedzeniu całego dżemu ze słoiczka możemy zrobić piękny wazonik, szklaneczkę lub ogródkową ozdobę. 🙂

Smacznego!

 

 

One Response to Własny chleb z dżemem, czyli śniadanie biegacza.