Faszerowana papryka – szybki przepis

17 lutego 2019
Faszerowana papryka – szybki przepis

Szukasz szybkiego sposobu na pyszny i zdrowy obiad? Co powiesz na paprykę faszerowaną to świetny pomysł na danie obiadowe czy na imprezę. Ta efektowna przekąska to dobra alternatywa dla wegetarian oraz osób na diecie. Można faszerować ją dowolnymi składnikami – samymi warzywami, ryżem lub kaszą, a także tradycyjnie mięsem.

SKŁADNIKI:

  • 4 dużych papryk
  • duża cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • starty ser (najlepiej parmezan)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól / pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone delikatnie mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnek potem całość przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.

Przygotować papryki faszerowane: umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (kapelusze) i usunąć środek wraz z pestkami. Puste papryki napełnić farszem po brzegi. Całość przykryć „daszkiem”, a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia (natłuść je olejem). Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec zdejmij pokrywkę, posyp papryki parmezanem i piecz ok. 5 – 10 minut, aż ser będzie roztopiony. Papryki faszerowane wyjmij.

SMACZNEGO!